Fem(me) tips när du vill byta jobb

Karriärtips

Tech har generellt hög rörlighet och i genomsnitt stannar vi 3-5 år på våra arbetsplatser idag. Detta kan både innebära stora möjligheter för din karriär men också vissa fällor. Nedan listar vi våra tips för när du är i tankarna att hitta något nytt.

1. Ta en stund för att reflektera och skriv ner tankarna på papper

Vissa är lyckligt lottade och har hittat sin passion med en tydlig bild av vad de brinner för. De allra flesta av oss har dock svårt att säga exakt vad det kan vara men är villiga att prova oss fram. Börja med att skapa dig en övergripande bild av vilken typ av roll och företag du är intresserad av härnäst. Tänk igenom frågeställning som “Vilka delar är roligast i min nuvarande roll?”, “Vilka områden vill jag utvecklas mer inom?” och “Vilken typ av företag vill jag jobba på, stort/litet, produkt/tjänster etc?”. Fundera också över vilket lönespann som är aktuellt för dig samt om det finns andra förmåner som väger tungt. Det är viktigt att du skriver ner din tankar och inte bara har de i huvudet. Då tillåter du tankarna att materialisera och får insikter du annars inte hade fått.

2. Fixa till LinkedIn-profil och/eller CV

När uppdaterade du din LinkedIn senast? Idag kan en bra LinkedIn-profil oftast användas istället för ett traditionellt CV. Dessutom är det många rekryterare och arbetsgivare som använder plattformen för att hitta rätt personer till roller de vill tillsätta. Försök därför att se på din profil utifrån deras ögon och anpassa efter den roll du söker. Bra saker att tänka på är t ex att använda en bra bild samt att fylla i vilka kompetenser som du besitter. Se även över dina tidigare erfarenheter och rensa bort gamla sommarjobb. Om du ändå vill ha ett CV ska du se till att det ser modernt och snyggt ut. Det är det första intrycket en eventuell arbetsgivare får av dig.

3. Var väl förberedd inför intervju

När du börjar bli kallad till intervjuer ska du inte gå dit och förvänta dig att få allt serverat. Använd dem för bilda dig en så bra uppfattning av rollen och företaget som du bara kan. Detta för att minska risken för eventuella besvikelser när du börjar jobba där. Fundera kring vad du vill ha svar på kring rollen eller företaget du ska besöka. Det kan vara frågor som “Hur kan en dag se ut?”, “Vilken utvecklingspotential finns det?” eller “Vad förväntas av mig i rollen?”. Du kan även be om att få kontaktuppgifter till någon på företaget som jobbar i samma eller liknande roll för att få en bättre känsla.

4. Utvärdera din potentiellt framtida chef

En bra chef kan vara skillnaden mellan att trivas eller inte på en arbetsplats. Rätt chef kommer att stötta dig i din karriärutveckling, premiera dig för nya ansvarsområden samt vara ett bra bollplank när du stöter på utmaningar. Använd därför intervjuerna till att utvärdera personen. Är det någon du klickar med? Har personen historiskt sett utvecklat sina medarbetares karriärer? Om du i punkten ovan har frågat efter någon i samma eller liknande roll att prata med kan du även fråga kring chefen där.  

5. Våga fråga efter hjälp

Att söka nytt jobb ses ofta som något som görs i smyg på egen hand. Du missar dock möjligheten att få in värdefull hjälp och input om du inte frågar efter hjälp. Allt från vänner till nära kollegor (även en bra chef om ni har en sådan öppen dialog) kan komma med tips kring företag/roller, ge feedback på din LinkedIn-profil/CV eller vara ett bollplank när du behöver någon att diskutera med. Våga fråga så kommer du märka att det är många i din närhet som är villiga att bidra.

Om du är i tankarna att byta jobb hjälper vi gärna till. Fyll i vårt matchningstest nedan för att se om vi har något spännande för just dig. Du kan även kontakta oss om du vill ha input, feedback eller behöver någon oberoende att bolla med.

Scroll to Top