FemmeTech tar striden

FemmeTech Jämställt

Teknikutvecklingen går snabbt framåt och det talas om den fjärde industriella revolutionen, den digitala. Bilden av vem som jobbar inom teknik är dock till stor del ensidig och vi riskerar att fortsätta i samma destruktiva mönster där kvinnor inte är en lika självklar del i samhällsutvecklingen.

Bilden av tech i Sverige

Vilken bild får du upp när du tänker på en programmerare, mekanikkonstruktör eller en CTO? Hur den än ser ut är den med stor sannolikhet iallafall inte kvinnlig. Vad är problemet då, kvinnor kanske helt enkelt inte är lika intresserade av teknikområdet? Fel. Problemet är att tech hittills har bedrivits och utvecklats av män och att området generellt har ansetts som osocialt och nördigt. Detta har lett till en homogenisering av techsektorn som blir självförverkligande om det inte sker en förändring på bred front.

 

Inte en kvinnofråga utan en samhällsfråga

Nyligen släppte Di Digital en rapport som visade vart investeringarna gick under 2017 i vår boomande techbransch. Mindre än 1% gick till kvinnliga grundare. Av totalt över 11 miljarder kronor fick bolag med enbart kvinnliga grundare mindre än 1%. Det är rätt talande.

Vi står inför en otrolig teknikutveckling i samhället och de kommande 10-20 åren lär förändra vår vardag på sätt vi ännu inte har föreställt oss. Vi står samtidigt inför flera globala utmaningar som t ex klimatförändringar, energigenerering och urbanisering. Har vi råd att som samhälle inte inkludera halva befolkningen när vi ska lösa dessa problem?

Mycket positivt görs och vi vill bidra

Initiativ börjar synas på flera fronter vilket tyder på att det är fler och fler som börjar få upp ögonen för detta. Det görs bra saker för kvinnor inom tech i allt från introduktions- och vidareutbildningar till nätverkande och synliggörande. Vi vill bidra till den här positiva vågen genom att erbjuda karriärtjänster i form av CV granskning, coaching etc till vårt community samt hjälpa våra partners med att stärka deras kommunikation och bli attraktivare arbetsplatser för kvinnor.

Gå med i vårt community för att bli matchad med företag som tar frågan på allvar. Du är även med och bidrar med information kring allt som rör arbetsplatsen som t ex förmåner och karriärutveckling så att vi kan driva det mot branschen. Registrera dig nedan!Scroll to Top