Kvinnor + tech = sant

Förebilder Inspiration

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Elon Musk och Jack Ma. Listan är lång men ytterst få kvinnliga namn dyker upp. Finns det inga kvinnor inom tech? Vi introducerar vår intervjuserie där vi lyfter allt från framgångsrika kvinnliga entreprenörer till vardagshjältar, med målet att inspirera!

Fastnat i en ond cirkel

Det blir en ond cirkel när tech generellt redan består av ~70% män och det bara blir nya män som kommer på nya saker. Bilden av tech blir självförverkligande om vi alla inte börjar jobba för att göra tekniska utbildningar och yrken mer attraktiva för kvinnor. Med tanke på hur framtiden ser ut i och med all teknisk utveckling som sker (AI, AR/VR, IoT, MedTech etc) är det en skam att ett förebildsland som Sverige ska gå miste om kompetens från halva befolkningen.

Vi måste tänka om

Att kvinnor är från Venus och män är från Mars har du säkert hört om, men vad innebär det för tech? Företag måste inse att kvinnor och män inte sällan har olika drivkrafter i karriären. Aspekter som syfte, samhällsnytta och det sociala väger tungt på Venus. Nördbilden av den typiska teknikern eller ingenjören måste bort och fokus ska istället läggas på möjligheterna som tech kan erbjuda.

 

Lyfta fler att relatera till

Människor har behov av att känna någon typ av samhörighet till gruppen för att trivas. Utan personer att relatera till både i vardagen och som förebilder kommer den samhörigheten aldrig att bli vedertagen. Vi vill lyfta alla möjliga kvinnor för att visa en mer nyanserad bild av tech. Målet är att få fler kvinnor att stanna i teknikrelaterade roller samt utbilda sig till dem.

Är du eller känner du någon som vi bör intervjua?

Hör av dig! Vi har en drömlista på kvinnor vi vill intervjua och tar gärna input från dig kring vem du skulle vilja läsa om.Tveka inte att höra av dig med tips eller idéer till info@femmetech.se.

Scroll to Top